De hoofdrol in de Rochdale-zaak wordt gespeeld door de voormalig directeur van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, ook wel 'maserati-man' genoemd. 

Op 29 december 2008 berichtte de Telegraaf dat Rochdale 46,5 miljoen euro betaalde voor kantoorgebouw De Heerd in Amsterdam Zuid-oost, dat enkele maanden daarvoor voor ongeveer de helft van de prijs van eigenaar wisselde. Bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp werd geschorst en daarna ontslagen. 

De woningstichting deed begin 2009 aangifte tegen Möllenkamp wegens onder meer verduistering in dienstverband, het opstellen van een onjuiste jaarrekening en het gebruikmaken van een valselijk opgestelde brief.

Op 26 januari 2012 maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekend de directeur, zijn echtgenote en vier medeverdachten te vervolgen wegens het aannemen resp. betalen van steekpenningen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. 

Möllenkamp verscheen in oktober 2015 voor de Rechtbank Amsterdam op verdenking van meineed (tijdens de Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties waar hij werd gehoord), het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie Rochdale privé hebben gebruikt. Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar gevangenisstraf. Daarnaast vorderde Justitie 2,4 miljoen euro van hem om het wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen. 
 

Uitspraak eerste aanleg 

Op 10 december 2015 deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in deze zaak. 

Möllenkamp

Möllenkamp is veroordeeld tot tweeënhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank achtte wettig en overtuigend bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed. Het Openbaar Ministerie had drie jaar geëist.

Alberdina V.

De levenspartner van Möllenkamp, Alberdina V., is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Zij heeft volgens de rechtbank een valse factuur van €188.336,50 aan Multi Vastgoed van vastgoedondernemer Hans van Veggel verstuurd. Multi betaalde die factuur met een spoedopdracht, daags voor de projectontwikkelaar het incourante Bruggebouw aan Rochdale wist te slijten. Het OM had tegen haar drie maanden geëist.

Omkopers

De omkopers van de voormalig woningcorporatiedirecteur, Oudt en Van Erkel, zijn veroordeeld tot mildere straffen dan het Openbaar Ministerie tegen hen had geëist. 

Henk Oudt

Sloopondernemer Henk Oudt krijgt voor zijn aandeel in de omkoping een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van 240 uur.

Oudt heeft volgens de rechtbank voor €600.000 aan een reeks giften verstrekt aan Möllenkamp, 'alsof dat de normaalste zaak van de wereld was'. De slooppondernemer gaf de corporatiedirecteur ook auto's cadeau. De rechtbank acht het aannemelijk dat beide ondernemers nog veel meer smeergeld aan Möllenkamp hebben betaald dan hen ten laste is gelegd door het OM.

Arie van Erkel (‘Arie Ferrari’)

Vastgoedondernemer Arie van Erkel krijgt voor zijn aandeel in de omkoping een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een taakstraf van 240 uur.

De rechtbank acht bewezen dat Van Erkel in een reeks giften minstens € 450.000 aan steekpenningen aan Möllenkamp betaalde. Ook gaf hij volgens de rechtbank een huis in Spanje aan Möllenkamp cadeau. Van Erkel betaalde ruim de helft van een dubbelappartement in Lelystad van €1.365.921 voor Möllenkamp en financierde voor hem de bouw van een zwembad van ƒ427.936.

Volgens de rechtbank hebben de omkopers Oudt en Van Erkel de Amsterdamse corporatiedirecteur doelbewust in de watten gelegd. De Steenkorrel Groep van Oudt voerde voor €14 mln aan sloopopdrachten uit voor Rochdale. Over een periode van zes jaar was gemiddeld een derde van de jaarlijkse omzet van Oudt afkomstig van Rochdale. Het bedrijf was de ‘huissloper’ van de corporatie, verklaren getuigen.

Van Erkels vastgoedbedrijf Nawon nam in tien jaar tijd voor €117.826.210 aan panden van Rochdale over voor de doorverkoop. Het bedrijf was bijna volledig afhankelijk van de leverantie van huizen door Rochdale. Van Erkel zat naar eigen zeggen bij Möllenkamp ’in de tang’.
 

Hoger beroep 

Met de uitspraken van de rechtbank is de zaak echter niet ten einde. Möllenkamp zelf is in ieder geval in hoger beroep gegaan. Het is nog niet bekend wanneer de zaak behandeld zal worden door het Gerechtshof Amsterdam. 

 

Gerelateerde berichten