Politieacademie-docent uit de Achterhoek verdacht van omkoping

Een docent van de Politieacademie wordt ervan verdacht dat hij een bouwbedrijf om 100.000 euro aan steekpenningen heeft gevraagd. In ruil voor dit geld zou de man, een 63-jarige Achterhoeker, bemiddelen bij een nieuw studentenhuisvestingscomplex in Apeldoorn.

De man uit Varsseveld moet komende week voor de rechter verschijnen. Bij de Politieacademie in Apeldoorn zitten ze met de zaak in de maag. De opleiding is een disciplinair onderzoek gestart en gedurende dit onderzoek staat de Achterhoeker niet voor de klas.

Daarnaast loopt er dus een juridisch onderzoek. ,,De zaak is onder de rechter en zolang dat loopt willen wij verder geen mededelingen doen”, zegt woordvoerder Pieter Beljon. Wel benadrukt hij dat het niet om een bouwproject van de politieacademie zelf gaat.

De zaak kwam aan het rollen nadat het bouwbedrijf melding maakte bij het Openbaar Ministerie. Een ingewijde vertelt tegen deze krant dat de Achterhoeker twee jaar geleden tijdens een kennismakingsgesprek met een nieuwe medewerker van het bouwbedrijf het voorstel deed en aangaf dat hij er eerder afspraken over gemaakt had.

Deze medewerker vond het een absurd voorstel en kaartte het voorval intern aan. Daarop besloot het bedrijf uit Hengelo een melding te doen bij het Openbaar Ministerie. Het bedrijf heeft verder niet op vragen van de krant gereageerd.

Het aannemen van geld door ambtenaren om iets onderhands te regelen geldt als omkoping en is strafbaar in Nederland. In een reactie zegt de advocate van de verdachte, Margrete van der Steeg, dat haar cliënt volledige medewerking heeft gegeven aan het strafrechtelijke onderzoek.

,,Hij heeft naar eer en geweten openheid van zaken gegeven en hij wil in de rechtszaal ook alle vragen beantwoorden.” Of dat betekent dat de Achterhoeker in zijn ogen niets strafbaars heeft gedaan, daarop wil Van der Steeg niet ingaan. ,,Dat is inderdaad de hamvraag waar ik deze week op in zal gaan tijdens mijn pleidooi.”

De Politieacademie kwam eerder dit jaar al eens negatief in het nieuws. Intern zou er een angstcultuur heersen en zou er sprake zijn van chaos. In mei dit jaar werd de top van de opleiding daarom vervangen.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF