FIOD-onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping door overpricing na melding accountant

De FIOD heeft op 12 maart een woning en twee bedrijfspanden in de provincie Zuid-Holland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijke onderzoek naar omkoping. Er is beslag gelegd op administratie en contant geld. Het vermoeden bestaat dat een Nederlandse groothandel in farmaceutische grondstoffen heeft meegewerkt aan corruptie via zogenoemde “overpricing”. De groothandel wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift. Het onderzoek is gestart na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit-Nederland en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bij overpricing vraagt de koper van producten of de leverancier een factuur kan opmaken voor een hoger bedrag dan de afgesproken prijs. De leverancier ontvangt het totale, hogere bedrag van de koper. Het verschil tussen de afgesproken prijs en de (hogere) gefactureerde prijs, moet de leverancier compenseren met een creditfactuur.

Het gecrediteerde en terug te betalen bedrag betaalt de leverancier niet terug aan de koper van de producten. De leverancier maakt het bedrag over op het rekeningnummer van een derde (veelal in een ander land) die zichzelf hiermee verrijkt.

De leverancier werkt mee aan deze constructie om zijn klant te verkrijgen of te behouden. Op deze manier faciliteert de leverancier fraude en corruptie en pleegt hij valsheid in geschrift. Dat is strafbaar.

Bron: FIOD

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF