Topfiguren Belgische voetbalwereld aangehouden in onderzoek corruptie

Verschillende topfiguren uit de Belgische voetbalwereld zijn woensdagochtend meegenomen voor verhoor in verband met een groot onderzoek naar corruptie en matchfixing. Onder meer twee topscheidsrechters en de Kroatische trainer Ivan Leko van Club Brugge zijn door de politie ondervraagd. Het onderzoek spitst zich onder meer toe op enkele verdachte transfers.

De zaak draait om spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan financiële fraude en witwassen van grote sommen geld. De makelaars zouden - onafhankelijk van elkaar - commissies bij transfers hebben geïncasseerd zonder deze aan te geven. Aanleiding voor het onderzoek was een verslag van de afdeling Sportfraude binnen het Belgische Openbaar Ministerie. Daarin werden verdachte financiële transacties in de Belgische Jupiler Pro League opgemerkt.

Het federaal pakket in België heeft de arrestatie van in ieder geval Bayat bevestigd. De makelaar van Iraanse afkomst was in het verleden technisch directeur bij Charleroi. Woensdagavond zijn ook nog Olivier Somers, investeerder bij KV Mechelen, en de financiële man van die club in België aangehouden voor verhoor.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF