Shell doet aangifte tegen ex-bestuurder en verdachte in Nigeriaanse corruptiezaak

Shell heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen ex-bestuurder Peter Robinson. De olie- en gasmultinational vermoedt na intern onderzoek dat Robinson een misdrijf tegen Shell heeft gepleegd. Het gaat om een misdrijf dat verband houdt met de verkoop in 2011 van olieconcessie OML42 in Nigeria.

De aangifte komt op een uiterst ongelegen moment voor Shell dat al verdacht wordt van omkoping in Nigeria. Robinson behoort tot de voormalige Shell-medewerkers tegen wie al in Italië een rechtszaak loopt vanwege corruptie in het Afrikaanse land. Volgens Shell staan beide zaken los van elkaar.

Het olieconcern spreekt na een intern onderzoek het vermoeden uit dat er „een misdrijf tegen Shell” is gepleegd. Naast de aangifte bij het Nederlandse OM zijn ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse beursautoriteit SEC door Shell op de hoogte gesteld. „We waren verbijsterd en teleurgesteld toen we hoorden van deze kwestie”, zegt Shell in een verklaring. Het concern bekijkt nog welke andere stappen tegen Robinson, die dertig jaar bij Shell werkte, kunnen worden genomen.

Lees verder: 

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF