Serious Fraud Office gaat achter activa Karimova aan

De Britse Serious Fraud Office probeert activa te achterhalen die zijn aangekocht met geld dat is gelinkt aan de Oezbeekse corruptiezaak.

"De claim heeft betrekking op een aantal activa, waaronder drie Britse eigendommen, waarvan de SFO vermoed dat ze verkregen zijn met de opbrengst van corrupte deals in Oezbekistan met Gulnara Karimova en Rustam Madumarov," zei de SFO.

Karimova, 45, de oudste dochter van de overleden Oezbeekse president Islam Karimoa, zou naar verluidt ten minste $ 300 miljoen aan steekpenningen hebben verdiend bij van de Zweedse Telia Company AB en het in Amsterdam gevestigde VimpelCom (thans Veon).

Rustam Madumarov, de andere persoon genoemd in de SFO-actie, wordt beschreven als Karimova's vriend. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf in Oezbekistan in 2014 wegens het stelen van activa en belastingontduiking.

Volgens de Panama Papers bezat Madumarov meerdere offshorebedrijven.

In september vorig jaar betaalde Telia $965 miljoen vanwege de omkopingszaak in Oezbekistan. Een deel van het schikkingsgeld werd betaald aan de Zweedse en Nederlandse autoriteiten. In februari 2016 bereikte het in Amsterdam gevestigde VimpelCom een schikking van $795 miljoen met de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten.

Het kantoor van de Oezbeekse procureur-generaal zei dat Karimova in 2017 is veroordeeld voor verduistering en nog steeds in hechtenis is. Ze werd onder huisarrest geplaatst in 2014 in de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent. Maar liefst 60 van haar vermeende handlangers zijn veroordeeld in Oezbekistan en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De SFO heeft een claim ingediend onder Part 5 van de Proceeds of Crime Act 2002.

In 2015 heeft de DOJ de autoriteiten in verschillende Europese landen gezocht om ongeveer $ 1 miljard Karimova gelinkte activa te bevriezen.

Zij zou meer dan $ 300 miljoen aanhouden op bank- en beleggingsrekeningen in Belgiƫ, Luxemburg en Ierland. Het geld zou zijn te herleiden tot steekpenningen en witwassen van geld dat VimpelCom en Telia aan Karimova betaalden.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF