OM wil Jos van Rey voor 300.000 euro "plukken"

Het Openbaar Ministerie vordert 300.000 euro van de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey in de ontnemingszaak. Dat is het gevolg van de eerdere veroordeling van Van Rey wegens ambtelijke corruptie en het schenden van zijn geheimhoudingsplicht en het wederrechtelijk verkregen voordeel dat hij hiermee zou hebben behaald.

Van Rey werd vorig jaar december in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Het gerechtshof in Den Haag achtte het bewezen dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie aan een kandidaat-burgemeester in Roermond en witwassen. Hij zou in zijn periode als wethouder in Roermond (van 1998 tot en met 2012) onder meer giften hebben aangenomen van de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Pol had zakelijke belangen in de gemeente van Roermond waar hij projecten realiseerde. Van Pol kreeg negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro.

In januari 2018 ging Van Rey nog in cassatie tegen de eerdere veroordeling, ondanks dat de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag een stuk milder uitviel dan de twee jaar onvoorwaardelijk die het OM in beroep had geëist. 

Hoewel Van Rey in 2012 wegens belangenverstrengeling zijn functie als wethouder neergelegde en uit de VVD stapte, bleef hij invloedrijk in Roermond. Met negen zetels is zijn Liberale Volkspartij Roermond de grootste partij in de gemeenteraad. Vanwege een cordon sanitaire tegen de LVP keerde Van Rey desalniettemin niet terug als wethouder.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF