OM in hoger beroep tegen werkstraf voor omkoping Google-directeur

Het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan tegen de werkstraffen die de rechter heeft opgelegd aan Stroink en zijn levenspartner. Het OM is het volgens een woordvoerder niet eens met de strafmaat en stapt naar het Hof.

De 62-jarige vastgoedondernemer en zijn 52-jarige vrouw zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor het in 2009 omkopen van een Amerikaanse medewerker van Google. Hiermee wilden zij er voor zorgen dat Google hun twee datacenters in Groningen zou kopen of huren. Daarnaast maakten zij valse facturen op om de aan de Google medewerker betaalde bedragen te verantwoorden in hun boekhouding. Ook maakten zij zich schuldig aan het witwassen van diezelfde bedragen.

Het OM is het niet eens met de strafmaat. Het vindt dat met de straf ‘een onjuist signaal uitgaat naar de verdachte - die geen openheid van zaken heeft willen geven - en naar de vastgoedwereld, die welhaast dagelijks bloot worden gesteld aan de verleiding van omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.’

Daar komt bij dat straffen die in soortgelijke zaken zoals de woningcorporaties Rochdale en Vestia zijn opgelegd veel zwaarder zijn, aldus het OM. Bovendien riskeert de omgekochte Google-directeur Tusha zelf een straf tot maximaal vijf jaar.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF