OM in hoger beroep tegen alle vrijspraken NS-omkopingszaak

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van alle zeven betrokkenen bij de aanbestedingsfraude door NS bij de OV-concessie in Limburg. Dit bevestigt het Functioneel Parket. “Wij hebben de vonnissen bestudeerd en zijn het niet eens met de rechter”, is de verklaring voor het hoger beroep.

Vorige maand deed de rechtbank in Den Bosch uitspraak in de zaak, waarbij alle zeven verdachten werden vrijgesproken. Dit terwijl het Openbaar Ministerie tegen bepaalde betrokkenen forse straffen had geëist, namelijk één jaar cel voor voormalig NS-directeur Timo Huges en drie miljoen euro boete voor het bedrijf NS.

De betrokkenen bij de onregelmatigheden in Limburg werden beschuldigd van omkoping, valsheid en geschrifte en fraude, maar de rechter vond dit niet bewezen en oordeelde tot vrijspraak. Daarop liet het OM weten in hoger beroep te willen gaan tegen het besluit van de rechtbank, maar het was nog niet bekend tegen welke zaken dit beroep zou worden aangetekend.

Na de rechtszaken lieten Timo Huges en oud Veolia-directeur René de Beer via hun advocaten weten opgelucht te zijn over de uitspraak van de rechter. “Het juridisch kompas van het OM is ernstig defect gebleken”, zei de advocaat van Huges. De uitkomst van de zaak had hij “verwacht en gehoopt”. Volgens de advocaat was de vervolging door het OM in deze zaak “symboolpolitiek”, met alleen als doel om een voorbeeld te stellen. “Gelukkig houdt de rechtbank het hoofd koel en stelt geen strafbare feiten vast.”

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF