Justitie ‘plukt’ Van Rey, Van Pol buiten schot

Het OM wil dat Jos van Rey de portemonnee trekt na zijn veroordeling wegens omkoping en witwassen. De ontnemingszaak tegen projectontwikkelaar Piet van Pol laat justitie vallen. Begin juli moet de Roermondse politicus Jos van Rey weer de gang naar de Rotterdamse rechtbank maken. Daar dient dan de ontnemingszaak die het Openbaar Ministerie (OM) is gestart.

Terugbetalen

Justitie wil dat de veroordeelde Van Rey de via omkoping en witwassen verkregen voordelen terugbetaalt. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Projectontwikkelaar Piet van Pol, veroordeeld voor het omkopen van Van Rey en diens toenmalige collega-wethouder Tilman Schreurs, hoeft geen zittingsdata in zijn agenda te noteren. Het OM heeft de ontnemingsprocedure tegen Van Pol laten vallen. 

Hoge Raad

Van Rey werd eind 2017 in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van een jaar voorwaardelijk. Daarnaast mag hij twee jaar geen wethouder of gedeputeerde worden. De Roermondenaar heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan omkoping, verkiezingsfraude, schending ambtsgeheim en witwassen. Van Pol kreeg een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 40.000 euro. Het tweetal heeft cassatie ingesteld. De Hoge Raad dient zich dus nog over de zaak uit te laten.  

Staartje

Voor Schreurs krijgt de geruchtmakende zaak ook een financieel staartje. De oud-wethouder werd in 2016 voor het aannemen van giften (twee voetbalreisjes) van Van Pol veroordeeld, maar kreeg geen straf. Hij zag af van hoger beroep. Ook tegen hem dient nu een pluk-ze-zaak, bevestigt zijn advocaat Jules Heemskerk. Van Rey’s advocate Gitte Stevens weigert commentaar.

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF