Football Leaks

Op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken bericht NRC de komende weken over de duistere zijde van het topvoetbal.

‘Vals spel’ is het meest treffende thema van een serie over de voetbalwereld die NRC en andere Europese media de komende weken publiceren. De verhalen gaan over miljardairs die ongeoorloofd geld in clubs pompen. Ze beschrijven oneerlijke concurrentie tussen clubs waardoor de grote machtiger worden en de kleine achterblijven. Sommige belichten frauduleuze praktijken, andere bieden een bijzondere inkijk in een wereld achter de schermen van het internationale profvoetbal.

NRC is sinds 2016 aangesloten bij het netwerk van onderzoeksjournalisten EIC - European Investigative Collaborations. Dat publiceerde eind dat jaar een eerste serie verhalen op basis van miljoenen documenten afkomstig van klokkenluidersplatform Football Leaks. De documenten waren verkregen door het Duitse weekblad Der Spiegel, dat ze deelde met de partners. De honderden verhalen in heel Europa onthulden veelal omstreden belasting- en andere financiële trucs door spelers en zaakwaarnemers.


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF