FIU Casuïstiek: Corruptie in de lage landen

Vorige week doorzocht de FIOD panden op vijf locaties in Nederland. Dit in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie en verduistering. Samen met enkele anderen wordt een voormalig bestuurder van een uitzendorganisatie en eigenaar van een subsidieadviesbureau als verdachte aangemerkt voor het aannemen van enkele tonnen aan steekpenningen. De voormalig bestuurder zou de steekpenningen hebben ontvangen van de eigenaar van een adviesbureau, in ruil voor het gunnen van opdrachten aan diens onderneming. De hoofdverdachte nam het sowieso niet nauw met regeltjes. In twee jaar tijd benadeelde hij de uitzendorganisatie zelf ook nog eens voor ruim 1.000.000 euro. Op kosten van die organisatie werden allerlei niet zakelijke uitgaven gedaan, deels afgedekt met valse facturen.

De FIOD legde beslag op administratie, banksaldi en luxe goederen waaronder een auto en Rolex horloges. Het onderzoek kwam aan het rollen na een melding van FIU-Nederland. Het Anti Corruptie Centrum (ACC) van de FIOD ging er mee aan de slag met als voorlopig resultaat de doorzoekingen van afgelopen week. Het nog lopende onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket Openbaar Ministerie.

FIU Casuïstiek

Witwaspraktijken en financiering van terrorisme kunnen dichterbij zijn dan u denkt. Maar waar moet u op letten bij de dagelijkse werkzaamheden? Hoe herkent u een ongebruikelijke transactie?FIU Casuïstiek biedt per meldgroep een aantal praktijkvoorbeelden en/of situaties waar u alert op moet zijn. Met de lijst biedt zij u een handvat.

Bron: FIU

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF