Celstraf voor voormalige Atea directeuren vanwege omkoping

Vier ex-medewerkers van de Deense reseller Atea hebben gevangenisstraffen gekregen vanwege systematische omkoping van klanten. De zaak loopt al sinds 2015. Atea is een grote reseller in de Scandinavische regio.

De districtsrechtbank van Glostrup heeft Atea's voormalige CEO Claus Hougesen veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, nadat hij schuldig was bevonden aan het omkopen van werknemers in de publieke sector voor een dikke 34.000 euro.

De voormalige Deense topman Peter Trans is ondertussen veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf en schuldig bevonden aan het geven van steekpenningen. Voormalig verkoopdirecteur Carsten Ritzau kreeg ook een gevangenisstraf van acht maanden en werd schuldig bevonden aan het verstrekken van steekpenningen.

Ten slotte is voormalig Atea-verkoopmanager Per Andersen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Daarnaast zijn drie werknemers in de publieke sector voor regio Zeeland in het zuiden van Denemarken schuldig bevonden aan omkoping.

Atea heeft zich sindsdien ingespannen om afstand te nemen van vermeende onethische praktijken. De reseller eist nu dat het vonnis van de rechtbank zijn Deense dochteronderneming niet automatisch uitsluit van het voltooien van openbare aanbestedingen. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF