Veroordeling oud-gedeputeerde Hooijmaijers blijft (grotendeels) in stand

De uitspraak van het gerechtshof waarin voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers werd veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen, blijft grotendeels in stand. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld op 14 februari 2017.

Namens Hooijmaijers waren maar liefst tien cassatiemiddelen ingediend. De Hoge Raad honoreerde enkel het middel dat ziet op de overschrijding van de redelijke termijn. Als gevolg daarvan krijgt de ex-gedeputeerde een korting van twee maanden op de door het hof opgelegde gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden. Dat wordt nu dus 2 jaar en 4 maanden. 

De oud-VVD-gedeputeerde werd in april 2015 na een eis van vier jaar in hoger beroep veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Tegen deze uitspraak ging hij in cassatie bij de Hoge Raad.

Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Zowel het Openbaar Ministerie als hijzelf tekende destijds tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar gevangenisstraf.

Het hof kwam in 2015 op enkele punten tot vrijspraak in de ten laste gelegde individuele omkopingszaken en legde daarom in hoger beroep zes maanden minder celstraf op, maar oordeelde niettemin hard over zijn handelswijze.

Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten.

Zijn wortels liggen in de vastgoedwereld, waarmee hij als politicus vanuit zijn portefeuilles (waaronder ruimtelijke ordening) nauw in contact bleef.

Lees hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad. 


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF