Uitspraak Hoge Raad maakt Van den Nieuwenhuijzen strijdbaar

Met de uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen 11 april is de veroordeling van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen in het Rotterdamse havenschandaal uit 2004 definitief. De cassatie die de zakenman en het Openbaar Ministerie instelden tegen het vonnis van het gerechtshof zijn door de Hoge Raad verworpen.

Van den Nieuwenhuijzen mag dan een veroordeeld man blijven, hij toonde zich 'zeer tevreden' over de uitkomst. 'Dit betekent dat ik voor 24 van de 27 aanklachten definitief ben vrijgesproken.' Bij die aanklachten wegens onder meer faillissementsfraude en oplichting ging het volgens hem om de kern van het havenschandaal.

'Dit kan niet zonder consequenties blijven', aldus Van den Nieuwenhuijzen in een reactie. Hij geeft aan 'een open gesprek' te willen aangaan met de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie van Defensie.

Deze partijen hebben volgens hem fouten gemaakt in de strafzaak tegen hem. Op de vraag of hij uit is op een schadevergoeding wil Van den Nieuwenhuijzen niet ingaan. 'Ik wil een open gesprek. Maar vrijblijvend is het wat mij betreft niet.'

Er lopen nu nog twee procedures tegen Van den Nieuwenhuijzen. Het OM heeft twee ontnemingsvorderingen ingesteld, een op grond van faillissementsfraude (€42 mln) en een op basis van de veroordeling wegens omkoping (€111 mln).

 

Eerdere berichten:

 

 

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF