Shell in het nauw rondom corrupte oliedeal

Over enkele dagen besluit de Italiaanse rechter of Shell en vier medewerkers worden vervolgd voor corruptie bij het kopen van een olieveld van een Nigeriaanse ex-minister.

Op 17 februari 2016 een inval plaats in het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De FIOD (de opsporingsdienst van de Belastingdienst) en Italiaanse collega’s namen daarbij een grote hoeveelheid e-mails in beslag. In april van dit jaar lekten via BuzzFeed en Il sole 24 Ore de eerste e-mails uit het 1800 pagina’s tellende dossier. Daaruit bleek dat Shell op de hoogte was van de twijfelachtige reputatie van de voormalige olieminister Dan Etete, die eigenaar was van een groot olieveld. Zijn bedrijf betaalde in 1998 slechts twee miljoen dollar voor het veld, terwijl de geschatte waarde aan olie 450 miljard is. Verdacht, dus.

Jarenlang waren er juridische conflicten tussen Shell en ex-minister Etete, maar in 2011 sloten ze een akkoord. Shell kocht het veld samen met het Italiaanse oliebedrijf Eni voor 1,3 miljard. Aanvankelijk ontkenden de bedrijven dat ze wisten dat een groot deel van het geld bij Etete terecht zou komen, maar uit de in april gelekte e-mails, blijkt dat ze dat wel degelijk wisten van en meedachten aan een manier om het geld naar Etete door te sluizen. In een reactie zei Shell dat ze het dossier van de aanklager in Milaan hadden onderzocht en ‘niet dachten dat er een basis zou zijn om Shell te vervolgen’.

Voor zover bekend begon vorige week in Nigeria een rechtszaak tegen verschillende Nigeriaanse kopstukken die bij de corrupte deal betrokken waren, maar ook tegen Shell en tegen een voormalige directeur van Shell Nigeria, de Nederlander Ralph Wentzels.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF