Hoger beroep inzake Van Rey van start

Voor het gerechtshof in Den Haag is op 7 november het hoger beroep in de strafzaak tegen politicus Jos van Rey en de projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond gestart. Het Openbaar Ministerie (OM) zet in op celstraffen in plaats van de taakstraffen die de twee in juli vorig jaar kregen opgelegd. De advocaten van Van Rey en Van Pol bepleiten vrijspraak voor hun cliënten.

Vonnis rechtbank 

Op 12 juli 2016 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan. Daarbij is Van Rey veroordeeld tot de maximaal mogelijke taakstraf van 240 uur. Zijn goede vriend projectontwikkelaar Piet van Pol is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. De Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs (VVD) werd schuldig bevonden, maar krijgt geen straf opgelegd.

Van Rey heeft zich laten omkopen door projectontwikkelaar Van Pol met bijvoorbeeld reizen naar vastgoedbeurzen, zo oordeelde de rechtbank in een vonnis van 88 pagina’s. De rechtbank achtte daarnaast stembusfraude bewezen, maar niet het stelselmatig ronselen van stemmen. Ook van witwassen werd Van Rey vrijgesproken.

Het staat voor de rechtbank vast dat Van Rey over de schreef ging toen hij in september 2012 vragen en gewenste antwoorden doorspeelde aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans. Van Rey was destijds adviseur van de lokale vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond. De rechtbank noemde de benoemingsprocedure dinsdag “een poppenkast”.

Van Pol zou volgens het OM bij zijn omkoping gebruik hebben gemaakt van giften aan de oud-wethouders zoals reizen in privéjets naar Cannes, Nice en München. Van Pol zou de gemeente Roermond hiermee met voor 5 tot 7 miljoen euro hebben benadeeld. 

De rechtbank vond de keuzes van de twee “onhandig”, maar zag in veel gevallen geen keihard bewijs voor omkoping en fraude. Dat Van Rey en Van Pol al veertig jaar goede vrienden zijn, speelt daarbij mee voor de rechtbank. Veel reizen ondernamen de mannen met hun gezinnen, waarbij afwisselend door beide heren werd betaald. De gezamenlijke reizen naar vastgoedbeurzen worden door de rechtbank wel bestempeld als omkoping omdat van Rey deze niet als vriend maakte, maar vooral als wethouder.

Van Rey is nog altijd lid van de Roermondse gemeenteraad in zijn eigen Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en van de Provinciale Staten van Limburg. Hij ontkent steevast dat hij grote fouten heeft gemaakt en wees erop dat bouwbesluiten zijn genomen door het voltallig gemeentebestuur. Hij noemde zichzelf in zijn slotbetoog al “bijna vier jaar sociaal-maatschappelijk en financieel veroordeeld”. Er zouden “Gestapo-methodes” gebruikt zijn om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Vonnis

Een schriftelijke weergave van de mondelinge uitspraak is hier te raadplegen.

Lees hier de volledige uitspraken:

Grootste partij

De 72-jarige Van Rey is op dit moment nog actief als politicus, niet langer van de VVD, maar voor lokale partijen die tijdens het proces tegen hem zijn opgericht. De liberaal, niet alleen oud-wethouder maar ook voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer, is lid van de gemeenteraad van Roermond namens de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en van Provinciale Staten namens de Volkspartij Limburg. De LVR, verreweg de grootste partij van Roermond met tien zetels, doet ook volgend jaar mee aan de raadsverkiezingen. Van Rey is dan net als vier jaar geleden lijstduwer. Hij laat zich graag met voorkeurstemmen verkiezen.

Gerelateerde berichten 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF