Ruim 402 miljoen euro afgepakt in strafrechtketen

Het afpakresultaat voor 2016 komt op een totaal van 402.081.905 euro. Dat bedrag is afgepakt in de strafrechtketen en vloeit in de schatkist. Het bedrag is het resultaat van de samenwerking tussen een groot aantal overheidsdiensten, zoals de Politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken (DRZ), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Openbaar Ministerie (OM) en andere partners.

In 2015 was er ruim 143 miljoen euro afgepakt en in 2014 bijna 136 miljoen euro.
 

Intensivering op afpakken

De intensivering op afpakken kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen een groot aantal overheidsdiensten. Het streven is dat alle diensten nog meer integraal gaan afpakken. Het maakt niet uit wie er afpakt, de Belastingdienst, de politie, het OM, de Bijzondere Opsporingsdiensten of gemeenten, als er maar afgepakt wordt. Het streven is dat vanaf het begin van een onderzoek het crimineel vermogen in kaart wordt gebracht en dat er wordt nagedacht hoe dit het meest effectief afgepakt kan worden. Dat betekent samenwerking vanaf het begin van een onderzoek tot en met de incasso door het CJIB. Concreet betekent het dat als crimineel vermogen het snelst en meest efficiënt kan worden teruggehaald via de fiscus, dan handelt de Belastingdienst de zaak af.
 

Opgedreven door Vimpelcom

Het grootste afpakresultaat kwam afgelopen jaar van Vimpelcom. Het bedrijf schikte met het OM voor een bedrag van 358 miljoen die het OM trof met Vimpelcom.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF