Recordboete voor Braziliaans bouwconcern Odebrecht wegens ambtelijke omkoping

Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht, heeft in de Verenigde Staten toegegeven dat het ambtenaren heeft omgekocht om opdrachten veilig te stellen. Odebrecht krijgt samen met dochterbedrijf Braskem van de Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten een totaalboete van €3,35 miljard vanwege betrokkenheid bij het grote omkoopschandaal rond staatsolieconcern Petrobras.

Volgens de autoriteiten in Brazilië, de Verenigde Staten en Zwitserland, zijn Odebrecht en Braskem schuldig aan het omkopen van managers van Petrobras in ruil voor contracten. Odebrecht en Braskem zouden schuld erkend hebben. De omkoopzaak bij Petrobras, ook wel bekend als Operatie Car Wash, is de grootste ooit in Brazilië. Ook het Nederlandse SBM Offshore is in de affaire verwikkeld. Managers van Odebrecht zouden nu een deal hebben gesloten om samen te werken in het onderzoek naar Petrobras. Odebrecht is akkoord gegaan een boete te betalen van tenminste €2,5 miljard en Braskem van €916 miljoen voor wereldwijde omkoping. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie zei dat het de grootste buitenlandse omkopingszaak ooit is.

Vorig jaar verontschuldigde het bedrijf zich voor de betrokkenheid bij corruptieschandalen die toen leidde tot de arrestatie van een topman van Odebrecht. Hij werd opgepakt in verband met de Petrobraszaak en werd veroordeeld tot negentien jaar cel voor de betaling van bijna €29 miljoen aan steekpenningen aan ambtenaren van Petrobras.


Lees verder:
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF