Paradise Papers

Op 5 november jl. zijn de zogenaamde 'Paradise Papers' papers gepubliceerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en haar partners en volgende Panama Papers en Bahama Leaks op. 

De 'Paradise Papers' omvatten in totaal 13,4 miljoen documenten die zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung. Die documenten zijn via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met 382 journalisten in 67 landen. 6,8 miljoen documenten zijn afkomstig uit de interne administratie van het in onder meer Bermuda gevestigde juridisch advieskantoor Appleby, inclusief het in 2016 van dat bedrijf afgesplitste trustkantoor Estera. Het gaat om e-mails, klantenbestanden en overeenkomsten.

Het kantoor van Appleby in George Town op de KaaimaneilandenFoto: Bigstock

Bijna zeshonderdduizend documenten zijn afkomstig van Asiaciti Trust in Singapore. De overige zes miljoen documenten zijn overzichten en uittreksels van negentien bedrijfsregisters in offshore jurisdicties, zoals de Kaaimaneilanden, Bermuda en Malta. De documenten, met een totale omvang van 1,4 terabyte (TB), hebben betrekking op de periode 1950-2016.

ICIJ

Sinds de publicatie van de Offshore Leaks in 2013 hebben ICIJ en haar mediapartners zich vooral gericht op het blootleggen van wereldwijde structuren om belastingen te ontwijken en te ontduiken. Er kwamen onthullingen via SwissLeaks (Zwitserse bankgegevens HSBC), LuxLeaks (belastingafspraken met multinationals in Luxemburg), Panama Papers (administratie van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca) en de BahamaLeaks (bedrijfsregister Bahama’s).

Verschillen Paradise Papers en Panama Papers

De Panama Papers vormen de interne administratie van één kantoor. De Paradise Papers bestaan uit gegevens afkomstig uit verschillende bronnen. Het Panamese Mossack Fonseca had voor de publicaties al geen goede naam. Dat werd bevestigd door de verhalen die uit die data kwamen en vaak betrekking hadden op belastingontduiking, wat illegaal is.

Appleby daarentegen behoort in de offshore-wereld tot de betrouwbaar geachte partijen. Het heeft vele multinationals als klant, reden waarom veel verhalen in de Paradise Papers gaan over belastingontwijking. Niet illegaal, maar de laatste jaren wel onderwerp van discussies in media, parlementen en internationale gremia als EU en G20.

Overeenkomsten Paradise Papers en Panama Papers

Mossack Fonseca en Appleby/Estera zijn beide actief met het opzetten en het beheren van offshore-vennootschappen. Personen en ondernemingen die belasting willen ontwijken maken gebruik van zulke bedrijven in landen die geen belastingen heffen op inkomen en vermogen, belastingparadijzen dus. Een ander voordeel dat deze landen bieden is geheimhouding.

Dossier

Bekijk het overzicht van alle artikelen over de Paradise Papers

In de bedrijfsregisters van deze landen is vrijwel geen informatie te vinden over eigenaren en bestuurders. Daarnaast worden er diensten aangeboden die het eigendom verder kunnen verhullen. Handig voor rijken die hun privacy willen beschermen, maar ook geschikt voor mensen die hun vermogen willen afschermen van de fiscus, belastingontduiking dus. Geld afkomstig uit fraude, witwassen en corruptie is zo moeilijk te traceren, ook voor opsporingsdiensten.

Het onderzoek

De data zijn afkomstig van de Süddeutsche Zeitung en gedeeld met ICIJ en haar mediapartners. In Nederland zijn Trouw en Het Financieele Dagblad onderdeel van het ICIJ-onderzoeksteam. Verhalen die door de internationale partners samen worden gebracht zijn veelal primair onderzocht door de media in de betreffende landen in samenwerking met ICIJ.

Vaak zijn deze verhalen grensoverschrijdend en dus het product van samenwerkingen tussen media uit verschillende landen. De journalisten werken samen via een afgeschermd internetforum en via andere soorten van versleutelde communicatie. Daarnaast zijn er bijeenkomsten geweest in Londen en München om de belangrijkste verhaallijnen te bespreken.

Appleby

Het juridisch advieskantoor Appleby is in 1897 opgericht op Bermuda. Momenteel is het bedrijf actief in tien landen, waaronder de Kaaimaneilanden, Britse Maagdeneilanden en Hongkong. Begin 2016 zijn de trustactiviteiten via een managementbuy-out afgesplitst onder de naam Estera. Uit de data blijkt dat de meeste klanten van Appleby/Estera gevestigd zijn in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: FD

Lees ook:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF