Oud-topsprinter Fredericks legt functies neer na beschuldiging corruptie

Frankie Fredericks is na beschuldigingen van corruptie opgestapt als hoofd van een speciale IOC-commissie voor de Olympische Spelen van 2024. Eerder trok hij zich al terug uit een speciale taskforce van de internationale atletiekfederatie IAAF. 

De Namibiër zou in 2009 een bedrag van 280.000 euro hebben ontvangen van toenmalig IAAF-consultant Papa Massata Diack. De betaling aan Fredericks werd gedaan op de dag dat de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro werden toegewezen, zo meldde de Franse krant Le Monde. Fredericks hield als IOC-lid toezicht op de stemming.

Le Monde meldde vorige week dat er bewijs is dat de Spelen van 2016 via omkoping aan Rio zijn toegekend. Papa Massata Diack, zoon van toenmalig IAAF-voorzitter Lamine Diack, zou zelf 1,5 miljoen dollar hebben gekregen van een Braziliaanse zakenman. Vader en zoon Diack zijn ondertussen in ongenade gevallen en zijn respectievelijk gedetineerd en voor het leven geschorst.

Volgens Fredericks kreeg hij het geld voor "werkzaamheden tussen 2007 en 2011 om sport te promoten in Afrika." Het IOC heeft een onderzoek aangekondigd naar de beschuldigingen. Toch besloot de oud-atleet om de taskforce maandag te verlaten. "Ik wil de integriteit daarvan niet in gevaar brengen. Het is belangrijk dat de missie van de taskforce als vrij en onafhankelijk gezien wordt", aldus Fredericks.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF