Oud-minister van Defensie hield informatie achter over corruptiezaak Pon

Het ministerie van Defensie wilde de kwestie rond zijn van corruptie verdachte medewerker Jacques H. zonder tussenkomst van justitie en de Tweede Kamer afhandelen. Dat blijkt uit het verhoor van toenmalig minister Hans Hillen (CDA) door de Rijksrecherche in deze grote corruptiezaak.

Hillen werd in 2014 opgeroepen als getuige in de zaak rond de aankoop van defensieauto’s, waarin voormalig Defensiemedewerker H. hoofdverdachte is. Aanleiding was het feit dat Hillens naam was gevallen in diverse door de recherche afgeluisterde telefoongesprekken over de corruptiezaak.

Defensie deed alleen aangifte tegen H. omdat iemand de zaak naar De Telegraaf lekte, zo vertelde Hillen de rechercheurs. Aangifte gebeurde niet „vanwege het feit” maar „omdat het departement altijd tegen de Tweede Kamer moet kunnen zeggen: ‘Wij hebben alles gedaan.’”

Bij het informeren van de Kamer verzweeg Hillen ook bewust de ernst van de verdenkingen aan het adres van H. Daarnaast bemoeide Hillen zich herhaaldelijk persoonlijk met diens rechtspositie.

 

Bron: NRC

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF