Oprichters Mossack Fonseca (Panama Papers) aangehouden

De twee oprichters van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca zijn afgelopen weekend aangehouden. Het bedrijf werd bekend door de stukken die ervan werden gelekt, hetgeen later bekend werd als de Panama Papers. Daarin kwamen de namen voor van talloze financiële dienstverleners, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich zelfs genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.

Jurgen Mossack en Ramon Fonseca worden verdacht van witwaspraktijken in verband met een groot corruptieschandaal in Brazilië. De zaak staat los van de onthullingen van de Panama Papers. 

Volgens de Panamese justitie blijkt uit onderzoek dat Mossack Fonseca vermoedelijk ,,een criminele organisatie'' is. De aangehoudingen zijn bedoeld om de mannen tijdelijk vast te zetten zodat ze het land niet kunnen verlaten.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF