Oprichters Mossack Fonseca op borgtocht vrijgelaten

De twee oprichters van het bedrijf Mossack Fonseca, Jürgen Mossack en Ramon Fonseca zijn vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Ze hebben allebei $ 500.000 betaald voor hun vrijlating, zo heeft persbureau Reuters gemeld. De twee mannen werden afgelopen februari aangehouden. 

De twee worden ervan beschuldigd dat ze hebben geholpen bankrekeningen op te zetten voor het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De rekeningen werden gebruikt om steekpenningen door te sluizen. 

Ze worden van witwassen verdacht en mogen Panama zonder gerechtelijke toestemming niet verlaten. Bouwconcern Odebrecht, het grootste van Latijns-Amerika, heeft in een groot aantal Latijns-Amerikaanse landen voor zeker € 750 mln aan steekpenningen betaald om opdrachten te bemachtigen. De voormalige baas van het bouwbedrijf, de Braziliaan Marcelo Odebrecht, werd vorig jaar veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf vanwege omkoping, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.
 

Panama Papers

Het bedrijf werd bekend door de stukken die ervan werden gelekt, hetgeen later bekend werd als de Panama Papers. Daarin kwamen de namen voor van talloze financiële dienstverleners, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich zelfs genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.

Lees ook: 

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF