OM: ING mogelijk betrokken bij corruptie en witwassen

Het Openbaar Ministerie vermoed dat ING Bank mogelijk betrokken is bij het faciliteren van internationale omkoping en witwassen. De bank zou telecomconcern VimpelCom in 2007 hebben geholpen met het betalen van smeergeld aan Gulnara Karimova, de dochter van de vorig jaar overleden Oezbeekse president.

Volgens een woordvoerder van het OM heeft ING ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld bij de autoriteiten. Financiële dienstverleners zijn daartoe wettelijk verplicht. Ook zou de bank geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan.
 

Achtergrond

Uit het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD komt naar het oordeel van het OM naar voren, dat Vimpelcom steekpenningen aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen heeft betaald. Dat gebeurde om in 2006 tot de Oezbeekse telecommarkt toe te treden. Na de toetreding zijn rond de periodes van uitbreidingen van telecomlicenties, nummerblokken en 3G- en 4G-frequenties wederom steekpenningen aan overheidsfunctionarissen betaald. Naast betalingen van in totaal USD 114.500.000 betaalde Vimpelcom nog eens USD 30.000.000 aan liefdadigheidsdoelen waarvan een aantal gelieerd was aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen. Deze betalingen leveren naar het oordeel van het OM de strafbare feiten ambtelijke omkoping (corruptie) en valsheid in geschrift op.

In februari 2016 hebben Vimpelcom en haar dochterbedrijf Silkway Holding BV een door het OM aangeboden transactie van in totaal $397.500.000 geaccepteerd. De transactie ziet op ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom en na de toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt. Het gaat om de periode 2006 tot en met 2012. 

Parallel aan het Nederlandse onderzoek door de FIOD liep er een onderzoek door het Amerikaanse Department of Justice (DoJ) en de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal betaalt Vimpelcom USD 795.000.000 aan boete en afpakresultaat. Hiervan wordt de helft aan Nederland betaald en de andere helft aan de Verenigde Staten.

De Amerikaanse autoriteiten hebben als voorwaarde aan de buitengerechtelijke afdoening gesteld dat een externe compliance monitor wordt benoemd bij Vimpelcom voor een periode van drie jaar. De benoeming van de monitor betekent dat de bedrijfsvoering van het hele Vimpelcom concern gedurende drie jaar door een toezichthouder gecontroleerd zal worden. Er wordt gerapporteerd aan zowel de Verenigde Staten als aan Nederland. Daarnaast is door het Nederlandse OM afgesproken dat Vimpelcom actief meewerkt om de compliance op orde te krijgen en onregelmatigheden zelf meldt.
 

ING

Twee betalingen van VimpelCom aan Karimova verliepen via de trustdesk van ING, blijkt uit justitiële documenten in bezit van NRC. In november 2007 betaalde een dochterbedrijf van VimpelCom op de Maagdeneilanden via ING 25 miljoen dollar aan een brievenbusfirma op Gibraltar, waarvan Karimova de uiteindelijke rechthebbende was. In 2010 was ook notariaat Houthoff betrokken bij een aandelentransactie tussen TeliaSonera en de brievenbusfirma, die Karimova 170 miljoen dollar rijker maakte. Ook valt in het document de naam van trustkantoor Orangefield (nu Vistra).

 

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF