OESO Integrity Forum 2017: Corruptie nog steeds de olifant in de kamer

Op 30 en 31 maart kwamen zo'n 1.300 personen, waaronder ministers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en regeringsleiders uit de OESO-landen, bijeen in Parijs tijdens de vijfde editie van het OESO Integrity Forum om uitdagingen op het gebied van anti-corruptie en integriteit te bespreken.

Het forum heeft de laatste jaren behoorlijke aanzien opgebouwd en wordt beschouwd als een van de weinige mogelijkheden om vraagstukken op het gebied van ethiek en compliance te bespreken en aan te pakken vanuit een multidisciplinair perspectief.
 

Corruptie de olifant in de kamer

"Meet me by the elephant" luidde de slogan van dit jaar. Deelnemers dronken een kopje koffie in de schaduw van een enorme olifant gemaakt van papier maché. Dit ter herinnering aan het feit dat zelfs in 2017 corruptie nog steeds de olifant in de kamer is.

Hoewel het forum met name is gericht op het beleid van staten, is het ook zeker interessant voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het begrijpen van en bijdragen aan kritische debatten waarvan de uitkomsten de toekomst van bedrijfsethiek vormgeven. Bovendien is ook duidelijk dat voor de aanpak van corruptie en integriteitsissues een multi-stakeholder inspanning nodig is.
 

Conclusies

Wat waren de belangrijkste conclusies voor het bedrijfsleven bij het forum dit jaar?

 • Integrity beyond compliance: het opzetten compliance programma's die de toets der kritiek van de autoriteiten, maar ook het publiek, doorstaan is en blijft een uitdaging. De focus van bedrijven en beleidsmakers kkomt echter steeds meer te liggen bij de vraag hoe dergelijke programma's in bredere zin kunnen bijdragen aan maatschappelijke en economische uitdagingen.
   
 • Advisers as ethics champions: doordat maar al te vaak is voorgekomen dat advocaten en accountants eerder corruptie hebben gefaciliteerd in plaats van het uitdragen van integriteit, dienen zij hun rol opnieuw te onderzoeken. Nicola Bonucci van de OESO sprak over de noodzaak van professionele adviseurs om standaarden te omarmen die verder gaan dan legal compliance. Dat zal echter niet zonder praktische uitdagingen gaan.
   
 • Corruption beyond bribery: belastingontwijking en financiële transparantie zijn onderwerpen die steeds meer aan bod komen - ook in het kader van (de bestrijding van) corruptie.
   
 • Due Diligence 2.0: Due diligence gaat inmiddels verder dan het afvinken van hokjes en papieren processen. Hier komt steeds meer innovatief speurwerk bij kijken.
   
 • From risk to impact: Het belang van inspanningen op het gebied van anti-corruptie en integriteit raakt ook bredere issues als duurzaamheid, klimaatverandering en de handel in wilde dieren handel. Dit weerspiegelt een bredere trend in anti-corruptie om impact, evenals risico, te overwegen als gevolg van een toenemende convergentie van de mensenrechten en andere fundamentele integriteitsprincipes.
   
 • The impunity challenge: situaties waarbij sprake is straffeloosheid zijn een belangrijke bron van zorg.


Bron: FCPA Blog


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF