Nieuwe Eurobarometer onderstreept slechte staat van klokkenluidersbescherming

De meest recente speciale editie van de Eurobarometer over corruptie, geeft een goed overzicht van de huidige staat van corruptie in Europa, via een reeks enquêtes in de 28 lidstaten van de EU (EU-28). De Eurobarometer bestrijkt een groot aantal publieke en zakelijke activiteiten en ervaringen rond corruptie in de Europese landen. De Eurobarometer 2017 bevat echter niet veel verrassingen voor anti-corruptie-activisten. Corruptie is nog altijd alomtegenwoordig in Europa en mensen voelen zich nog steeds niet veilig om dit te melden.

Een derde (68%) van de Europeanen denkt dat corruptie wijdverspreid is in eigen land en een overgrote meerderheid (79%) stelt dat de banden tussen het bedrijfsleven en de politiek in hun land tot corruptie leiden.

Iets minder dan driekwart (73%) zegt dat er sprake is van corruptie bij de nationale publieke instellingen en dat de maatregelen tegen corruptie ontoereikend zijn. Slechts een minderheid van alle respondenten zegt dat er voldoende transparantie en toezicht is op de financiering van politieke partijen. Een derde (33%) van de respondenten denkt dat er voldoende succesvolle vervolgingen zijn.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF