Meldpunt corruptie bij douane ingesteld

De recente corruptieschandalen in de Rotterdamse haven hebben er mede toe geleid dat bij de douane een centraal meldpunt voor buitengewone voorvallen is ingesteld.

Douanebeambten kunnen daar terecht als ze het vermoeden hebben dat een collega samenwerkt met criminelen die drugs of andere illegale handel willen invoeren. Tevens is een app gemaakt waarmee medewerkers eenvoudig en eventueel anoniem een vermoeden van corruptie kunnen melden.

De drempel om misstanden aan de kaak te stellen, moet omlaag. Daarom zijn afgelopen jaar bij de douane workshops over integriteit gegeven. Bij grote zaken wordt op de dag van de aanhouding van een douanemedewerker het gehele kantoor geïnformeerd over de kwestie en wordt - als het niet indruist tegen het verdere onderzoek - met het personeel over relevante aspecten van de zaak besproken. De douane heeft geleerd van de affaire rond de douanier Gerrit G. (57) uit Kwintsheul, die scheepsladingen cocaïne doorliet voor drugscriminelen en er miljoenen euro's mee binnenharkte. Dat wordt geconstateerd in het rapport over het onderzoek naar corruptie in de rechtshandhaving dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie door de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en Avans Hogeschool is uitgevoerd.

Collegialiteit

Of het meldpunt en de app dé manieren zijn om corruptie in de haven tegen te gaan, zal nog moeten blijken. Want volgens de onderzoekers dragen douaniers collegialiteit en loyaliteit hoog in het vaandel en zijn ze niet snel bereid een collega te verraden. ,,Het zijn belangrijke waarden van die cultuur, die noodzakelijk zijn om in moeilijke omstandigheden op elkaar te kunnen vertrouwen en leunen. De keerzijde van die waarden is dat medewerkers elkaar soms tot het uiterste willen beschermen. Hoewel de meldprocedures voor signalen van integriteitschendingen vrij duidelijk zijn, wordt hier niet altijd gebruik van gemaakt, zeker niet in minder ernstige gevallen.''

Frustraties over de eigen organisatie, slechte werkomstandigheden of geen perspectief op promotie kunnen er volgens het rapport voor zorgen dat douanebeambten vatbaar worden voor omkoping door criminelen. Gerrit G. werd via een zwager in contact gebracht met drugsbazen die hem naar zijn zeggen dwongen mee te doen. Het was collega's van G. destijds wel bekend dat hij ineens in een dure auto reed, luxe vakanties in het buitenland vierde en een miljoenenvilla liet bouwen, maar er was niemand die bij de baas aan de bel trok.

Ook douanier Gertie V. (48) uit Rotterdam wordt gelinkt aan grootschalige drugssmokkel. Hij was in 2007 al een risicofactor. Het rechercheonderzoek leverde geen bewijs op, maar V. werd ook niet overgeplaatst. Hij moet nog worden vervolgd.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF