LuxLeaks Deltour en Halet opnieuw veroordeeld

Het Hof in Luxemburg heeft op 15 maart in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van Antoine Deltour en Raphaël Halet. Beiden zijn door de rechter opnieuw schuldig bevonden. Wel hebben zij een lagere straf opgelegd gekregen.

Antoine Deltour is in hoger beroep veroordeeld voor 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf (in eerste aanleg veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1.500 euro) en 1.500 euro boete en Raphaël Halet werd schuldig bevonden en veroordeeld tot 1000 euro boete (in eerste aanleg 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1.000 euro).

Deltour, tot 2010 werkzaam bij PwC, lekte een groot aantal tax rulings tussen multinationale bedrijven en de Luxemburgse overheid. Dit deed hij met Raphaël Halet (eveneens een voormalig medewerker van PwC) in samenwerking met een consortium van onderzoeksjournalisten. De documenten had hij gekopieerd naar een harde schijf vlak voor zijn vertrek bij PwC.

Deltour ontkende van begin af aan dat hij de wet had overtreden en stelde dat hij slechts illegale afspraken blootlegden en daarmee heeft gefungeerd als klokkenluider. 

Het LuxLeaks-schandaal heeft tot diepgaande discussies over belastingontwijking geleid. In beginsel zijn tax rulings legaal. Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen zij aangemerkt kunnen worden als staatssteun, hetgeen in strijd is met de Europese mededingingsregels.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF