Jaar gevangenisstraf voor hoofd huisvesting Rotterdamse onderwijskoepel BOOR na aannemen steekpenningen

Arnold R., de hoofdverdachte in de BOOR-fraudezaak, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij wordt gezien als hoofd huisvesting van die Rotterdamse onderwijskoepel en heeft jarenlang steekpenningen aangenomen van bouwadviseurs en aannemers.

De Rechtbank Rotterdam acht bewezen dat hij als hoofd huisvesting van de scholenstichting in ruil voor giften opdrachten heeft verstrekt voor onderhoud aan openbare schoolgebouwen. De kwestie kostte de stichting BOOR meer dan 700.000 euro. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand nog twee jaar onvoorwaardelijk.

Bouwadviseur Mark M. werd vrijgesproken. Het OM eiste vorige maand 12 maanden cel, maar volgens de rechtbank zijn er alleen vermoedens van omkoping en is dat niet voldoende voor een veroordeling. Adviseur John van R. kreeg een taakstraf van 120 uur. Aannemer Victor van der H. kreeg, na een eis van 14 maanden, vijf maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur. 

Gaby B., de vrouw van hoofdverdachte Arnold R., kreeg drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur voor witwassen, nadat eerder acht maanden cel was geëist. B. ontving volgens de rechtbank 36 maanden salaris zonder daar voor te werken.

De BOOR-fraude kwam 6 jaar geleden aan het licht doordat aannemer Victor van der H. uit de school klapte over de misstanden waar hij zelf aan meewerkte.

Omdat het onderzoek zo lang heeft geduurd - de strafrechter kan zich nu pas over de zaak buigen - verminderde het OM de strafeisen eerder al met 20 procent. 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF