Invallen in onderzoek naar corruptie bij de politie

De Rijksrecherche heeft afgelopen week verschillende invallen gedaan in het kader van het onderzoek naar corruptie bij de politie. Zo heeft er een huiszoeking plaatsgevonden bij onder meer de voormalige voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de nationale politie, Frank Giltay.

Daarnaast zijn invallen gedaan bij twee Almeerse bedrijven. Het gaat om bedrijven waarmee de COR de afgelopen jaren zaken deed, waaronder een boekingsfirma die evenementen organiseerde voor het medezeggenschapsorgaan. 

Aanleiding is het onderzoek naar corruptie binnen de politie. Centraal in dat onderzoek staat de voormalige voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie Frank Giltay, uit Almere. Ook bij hem heeft de politie een huiszoeking verricht.

Declaratieschandaal ondernemingsraad politie

Een oriënterende onderzoek naar de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie heeft vermoedens van strafbare feiten opgeleverd. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft om die reden aangifte gedaan tegen de tegen oud-voorzitter Frank G. van de ondernemingsraad.

Volgens het onderzoeksteam van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten zijn in elk geval de voormalig voorzitter van de raad, Frank G., en een ondernemer die diensten leverde bij de vermoedelijke strafbare feiten betrokken.

Op 1 november 2016 werd bekend dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol die de begin dit jaar opgestapte ex-korpschef Gerard Bouman heeft gespeeld bij besluiten van de Centrale Ondernemingsraad. Minister Ard van der Steur stelt dit onderzoek in. Het vermoeden bestaat dat Bouman met veel geld de steun van de COR heeft gekocht.

Aanleiding zijn de exorbitante uitgaven waardoor de COR afgelopen jaar in opspraak raakte. Luxe feesten, cruises en peperdure vergaderlocaties veroorzaakten veel verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij de Nationale Politie zelf, die was verwikkeld in een ingrijpende reorganisatie. 

Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of Bouman een oogje toekneep en de COR zijn gang liet gaan, in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.

Bouman, die in februari opstapte als korpschef, is nog steeds als 'adviseur' in dienst bij de politie. Hij kreeg bij zijn afscheid bijna twee jaar de tijd om op zoek te gaan naar nieuw werk, met behoud van een kleine twee ton aan salaris.


Gerelateerde berichten

Bestedingen COR leiden tot derde intern onderzoek

Nov 15, 2016

Centrale Ondernemingsraad politie treedt terug en oud-korpschef op non-actief in verband met declaratieschandaal

Nov 9, 2016

Onderzoek naar rol ex-korpschef Bouman in declaratie-affaire

Nov 1, 2016

Politie doet aangifte tegen oud-voorzitter ondernemingsraad

Oct 12, 2016

Politietop onderzoekt uitgaven OR-voorzitter

Jun 9, 2016

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF