Inval bij BMW München na klokkenluiden

Inspecteurs van de Europese Commissiezijn afgelopen week binnengevallen op het hoofdkwartier van BMW in München. De onaangekondigde inspectie vond plaats in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten.

De inspectie is uitgevoerd uit ,,bezorgdheid" dat verschillende Duitse autofabrikanten mogelijk Europese handels- en kartelregels hebben overtreden. De commissie noemt geen namen en geeft geen details.

In juli meldde Der Spiegel dat de commissie in de zomer van 2016 informatie had gekregen over het bestaan van een kartel van vijf Duitse automakers: Audi, BMW, Daimler, Porsche en Volkswagen. Ze zouden sinds 1990 informatie over modellen, kosten en leveranciers hebben uitgewisseld.

Klokkenluiders zouden Volkswagen, dat eigenaar is van Audi en Porsche, en Daimler zijn geweest. Volgens het weekblad veronderstelden ze dat de zaak toch wel ontdekt zou worden. Klokkenluiders krijgen een korting op de boete als de commissie daartoe zou overgaan.

VW en Daimler gaven vrijdag geen commentaar.

De onverwachte controles zijn een eerste stap in een onderzoek naar verdachte handelspraktijken, aldus de Brusselse concurrentiewaakhond. Maar zij betekenen niet dat de geïnspecteerde bedrijven bij voorbaat schuldig zijn.

Het onderzoek wordt voor onbepaalde tijd voortgezet, aldus de commissie.

Bron: Europa Nu

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF