Immuniteit van overheidsfunctionarissen bij corruptie

Onlangs heeft de University of Columbia het rapport “Accountability in Foreign Courts for State Officials Serious Illegal Acts” gepubliceerd. Het rapport beschrijft in hoeverre overheidsfunctionarissen onschendbaar zijn in het geval van ernstige criminele misdaden zoals corruptie.

De spanning tussen het belang van immuniteit voor overheidsfunctionarissen en het beschermen van mensenrechten groeit. Dit komt omdat de onschendbaarheid van overheidsfunctionarissen een mogelijke veroordeling in de weg kan staan. Het is de vraag of immuniteit in zulke gevallen acceptabel moet zijn.

Het rapport is een onderdeel van een project van Transparency International over de mogelijkheden van het vervolgen van betrokkenen in grand corruption als een internationale misdaad. In het algemeen is er veel onderzoek gedaan naar de immuniteit van overheidsfunctionarissen, maar niet over deze onschendbaarheid bij vermeende corruptie. Dit rapport probeert hier verandering in aan te brengen. De inhoud van het rapport bevat een overzicht van de verschillende soorten immuniteit en een analyse van de vraagstukken die hierbij ontstaan.

Lees meer:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF