Gevangenisstraffen voor (medeplegen) schending ambtsgeheim

Rechtbank Gelderland 4 mei 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:2507

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 34-jarige politieagente en haar 69-jarige (ex-)stiefvader uit Arnhem voor (het medeplegen van) schending van een ambtsgeheim. Zij kregen een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, opgelegd.

De – inmiddels ontslagen – politieagente heeft meerdere malen informatie opgevraagd uit politiesystemen en deze doorgespeeld aan haar stiefvader. Haar stiefvader gaf deze vertrouwelijke informatie vervolgens door aan de verdachten in een grootschalig lopend strafonderzoek. 

Voorbeeldfunctie

De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij misbruik maakte van haar positie en het in haar gestelde vertrouwen heeft geschonden. Politieambtenaren hebben, gelet op hun taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving. Zij hebben een voorbeeldfunctie en om die reden wordt van hen volledige integriteit en onkreukbaarheid verwacht. De politieagente heeft met haar handelen het vertrouwen beschaamd van zowel haar directe collega’s bij de politie, als van de maatschappij. De maatschappij moet er namelijk op kunnen vertrouwen dat politieambtenaren zich niet inlaten met dit soort zaken.

Het lijkt erop dat de 69-jarige man het initiatief heeft genomen tot het plegen van dit feit door informatie te vragen aan zijn stiefdochter. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als stiefvader en zijn stiefdochter hiermee in een lastige positie heeft gebracht.

Persoonlijke omstandigheden

Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de beide verdachten. Met betrekking tot de vrouw houdt de rechtbank in het bijzonder rekening met het feit dat zij naar aanleiding van dit feit oneervol is ontslagen. Daarnaast is haar 7 maanden oude kind ongeneeslijk ziek en heeft een levensverwachting van enkele jaren.

Alleen onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend

Ondanks de persoonlijke omstandigheden van de verdachten vindt de rechtbank dat voor een ernstig misdrijf als dit alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Anders dan de werkstraf van 180 uur die de officier van justitie eiste legt de rechtbank dan ook een gevangenisstraf op. In de persoonlijke omstandigheden van de beide verdachten ziet de rechtbank aanleiding een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen.

 

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF