Gevangenisstraf voor omkopen opperwachtmeester Koninklijke Marechaussee

Rechtbank Gelderland 10 mei 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:2566

De rechtbank heeft een 49-jarige man uit Ermelo veroordeeld voor het omkopen van een opperwachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee. De man krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, opgelegd. 

Informatie over kentekens en personen

De man heeft over een lange periode veel informatie over kentekens en personen opgevraagd bij deze opperwachtmeester. Als vergoeding verstrekte de man geld, maar hij heeft ook etentjes en drankjes betaald. De rechtbank vindt het handelen van de man extra kwalijk, omdat hij zelf ook werkzaam is geweest bij de politie en de Koninklijke Marechaussee. Daar moeten hem de belangen van een integer handelen van de overheid zijn bijgebracht.

Zwaardere straf dan opperwachtmeester

Vooral omdat het initiatief voor het opvragen van de informatie telkens van de man is uitgegaan, heeft de rechtbank de man veroordeeld tot een zwaardere gevangenisstraf dan de opperwachtmeester. Die kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Ook is hij oneervol ontslagen.

Verzoek om aanhouding

Het verzoek om aanhouding voor een onderzoek naar de detentiegeschiktheid heeft de rechtbank afgewezen, omdat het verzoek onvoldoende is onderbouwd.

 

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF