Gevangenisstraf opgelegd voor afkopen taakstraf

Tegen een 47-jarige man uit Almere en een 45-jarige man uit Lelystad heeft de officier van justitie vandaag twee maanden gevangenisstraf geëist. Beiden zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het afkopen van een taakstraf. De politierechter legde twee maanden gevangenisstraf op, waarvan één voorwaardelijk.

De 45-jarige man uit Lelystad was eerder veroordeeld tot het uitvoeren van een taakstraf van 96 uur. Reclassering Nederland was overeengekomen dat hij deze taakstraf zou uitvoeren bij een kringloopwinkel in Lelystad. De bedrijfsleider van de kringloopwinkel en de taakgestrafte kwamen overeen dat de taakstraf zou worden afgekocht. Hoewel beide mannen zeiden dat de ander het initiatief nam om de taakstraf af te kopen, bekenden beiden ook dat er afspraken waren gemaakt om de taakstraf af te kopen ‘voor een tientje per uur’.

De taakgestrafte betaalde een bedrag van 500 euro voor het eerste deel van de straf. De bedrijfsleider van de kringloopwinkel kreeg echter last van zijn geweten en gaf het geld terug aan de taakgestrafte. Toen de taakstraf vervolgens niet werd gedaan, meldde de bedrijfsleider dit bij Reclassering. De taakgestrafte op zijn beurt meldde toen de afspraken met de bedrijfsleider bij de Reclassering; als bewijs had hij geluidsopnamen van de afspraken gemaakt. Reclassering Nederland deed aangifte.

De officier van justitie vond de feiten bewezen en hield de mannen voor dat een taakstraf iets is om van te leren en een manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Door een taakstraf af te kopen wordt niet alleen het vertrouwen van Reclassering geschaamd, maar ook het vertrouwen in de rechtstaat ondermijnd. Ze vroeg de politierechter de mannen te veroordelen tot een gevangenisstraf van twee maanden. De politierechter oordeelde dat de bedrijfsleider van de kringloopwinkel het initiatief had genomen, en veroordeelde beide mannen tot eenzelfde straf, twee maanden celstraf waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Bron: OM

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF