Europese Commissie stopt met uitbrengen tweejaarlijks EU-corruptiebestrijdingsverslag

Ook in de lidstaten van de Europese Unie komt corruptie voor. Dat was de gedachte die ten grondslag lag aan de tweejaarlijkse rapporten over corruptie in lidstaten, de EU-corruptiebestrijdingsverslag. Door middel van deze rapportages wordt in kaart gebracht hoe de lidstaten omgaan met corruptie en op welke manieren lidstaten die omgang kunnen verbeteren. Het EU anti-corruptierapport werd voor het eerst gepubliceerd door de Europese Commissie in 2014. 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten om te stoppen met haar tweejaarlijkse anti-corruptierapportage. Dat blijkt uit een brief van vice-voorzitter Frans Timmermans aan het Europees Parlement. 

Timmermans belooft het werk voort te zetten als onderdeel van de jaarlijkse dialoog van de Commissie met de lidstaten over de economische hervormingen: het “Europees semester”. Dit proces is echter alleen gericht op corruptiebestrijding in acht lidstaten van de EU in 2016.

De boodschap van de Europese Commissie is duidelijk: de strijd tegen corruptie is niet langer een politieke prioriteit en omkoping is slechts een ernstig probleem in een minderheid van de lidstaten. De kloof tussen de retoriek van president Juncker en vice-voorzitter Timmermans, en de realiteit in de lidstaten is opvallend, aldus Carl Dolan, directeur van Transparency International EU.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF