Eerste DPA overeengekomen onder Sapin II

De in Genève gevestigde private banking unit van HSBC is de eerste die met de Franse autoriteiten onder de nieuwe wet Sapin II een uitgestelde vervolgingsovereenkomst (Convention Judiciaire d’Intérêt Public / Deffered Prosecution Agreement) is aangegaan. Volgens de DPA zou HSBC Franse klanten hebben geholpen lokale belasting te ontduiken en geld wit te wassen.

De bank stemde ermee in om € 300 miljoen ($ 356 miljoen) te betalen om door middel van een DPA de zaak te beïndigen. Dat bedrag bestaat uit een terugbetaling van € 86,4 miljoen ($ 102,9 miljoen) aan wederrechtelijk verkregen voordeel. De DPA is aangegaan tussen de Franse Nationale Financiële Aanklager en HSBC Private Bank (Suisse) SA.

De moedermaatschappij van de bank - de in Londen gevestigde HSBC Holdings plc - garandeerde de betaling van het bedrag binnen tien dagen. De kwestie kwam aan het licht nadat in 2008 een voormalig IT-medewerker van de bank data lekte waaruit de strafbare feiten bleken. De medewerker is bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege bedrijfsspionage.

De Parijse openbare aanklager opende in april 2013 een onderzoek naar HSBC, maar trok zich terug in het voordeel van de nationale financiële aanklager. In mei 2013 heeft de Franse staat zich als slachtoffer (van HSBC) gevoegd in het onderzoek.

De nieuwe Franse wet Sapin II - formeel getiteld "Law Regarding Transparency, the Fight Against Corruption and the Modernization of Economic Life" werd van kracht in december 2016.


Gerelateerde berichten

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF