Correctie in Corruption Perceptions Index 2015: Nederland zakt vier plaats

Er is voor een aantal landen, waaronder Nederland, een correctie doorgevoerd in de Corruption Perceptions Index (CPI) van 2015, als gevolg van een (menselijke) fout gedetecteerd tijdens een beoordeling van de resultaten van de laatste CPI. De fout is ontstaan bij de dataoverdracht van bepaalde bronnen naar de CPI-databases op het secretariaat van Transparency International in Berlijn (TI-S). In werkelijkheid staat Nederland in 2015 niet op plaats 5 maar op plaats 9 in de CPI en zakt ons land één plaats op de index ten opzichte van 2014 (#8). Nederland blijft daarmee maar nét in de top tien staan.

Het aantal punten (o tot 100, waarbij o zeer corrupt en 100 zeer schoon is) bepaalt de plaats op de index. Nederland scoorde in 2015 na de correctie 84 punten. De vergissing in de berekening van de Corruption Perceptions Index 2015 heeft in totaal 11 landen geraakt. De correctie van de scores hebben ervoor gezorgd dat de positie van 31 landen is gewijzigd op de index. Alle scores en rangen zijn gecorrigeerd en alle verwijzingen naar de landen in kwestie op de website zijn ook gewijzigd. Alle andere resultaten blijven ongewijzigd.

De grootste verandering in de correctie van de CPI 2015 voor Nederland is afkomstig door een relatief lage score voor de Sustainable Governance Index (SGI) van de Bertelsmann Foundation, met slechts 73 van de 100 punten. De SGI beoordeeld de kwaliteit van de democratie. De denktank van de Bertelsmann Foundation heeft in het kader van dit onderzoek de volgende vraag gekregen: “In welke mate wordt voorkomen dat ambtenaren en politici misbruik maken van hun ambt voor privébelangen?”

Bron: Transparency International

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF