Commotie over reis raadsleden en ambtenaren

Er is commotie ontstaan over de reis die de Amsterdamse wethouder Ollongren, raadsleden en ambtenaren momenteel maken naar Ramallah en Tel Aviv. De SP in de gemeenteraad vindt dat de reis niet met gemeenschapsgeld betaald moet worden en heeft twijfels bij de samenwerking met de steden. „In principe vind ik dat zulke reisjes uit eigen zak betaald moeten worden”, zegt Daniël Peters van de SP.

Het is het eerste werkbezoek van raadsleden aan de steden in het Midden-Oosten, nadat een linkse meerderheid in de raad een stedenband met het Israëlische Tel Aviv en het Palestijnse Ramallah twee jaar geleden blokkeerde. Daarna is een ’samenwerking’ opgetuigd die echter verdacht veel lijkt op een stedenband. Zo zijn de wethouder, ambtenaren en raadsleden in het vliegtuig gestapt om in Tel Aviv te spreken over startups, ’sharing economy’ en LGBT. In Ramallah is aandacht voor city marketing, cultuur en economische samenwerking.

De raadsleden worden vergezeld door vier ambtenaren, voor wie vlucht en hotel betaald worden. Woordvoerder Sebastiaan Meijer van wethouder Ollongren maakt duidelijk dat meereizende bedrijven zelf de kosten dekken. „Je hebt geen stedenband nodig om op economisch of cultureel gebied samen te werken”, luidt zijn verklaring. „Het is een serieus werkbezoek met serieuze onderwerpen. Dit past volledig in ons internationaal beleid, dat is vastgesteld door de gemeenteraad.”

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF