Airbus CEO vreest hoge boete voor corruptie

Airbus hangt mogelijk een hoge boete boven het hoofd als het bedrijf schuldig wordt bevonden aan corruptie. Die vrees spreekt hoogste baas Tom Enders uit.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk begonnen in 2016 een onderzoek nadat duidelijk werd dat tussenpersonen van Airbus mogelijk fraude gepleegd hadden bij onderhandelingen met luchtvaartmaatschappijen.

Geen alternatief

Enders ziet de uitkomst van dat onderzoek nog niet met vertrouwen tegemoet. “Ik kan de uitkomst niet voorspellen, maar het is niet ondenkbaar dat de boete hoog is”, zegt hij. Een eventueel boete zal Airbus moeten slikken, stelt Enders. “Dit weegt op het bedrijf, maar we hebben geen alternatief.”

Oostenrijk

Naast het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk doet ook Oostenrijk onderzoek naar een Airbus-deal. De Oostenrijkers vermoeden dat bij de aankoop van een aantal Eurofighters fraude gepleegd is. Enders was bij die aankoop CEO van de defensiepoot van Airbus en is zelf onderwerp van het onderzoek.

Eigen onderzoek

De vliegtuigbouwer voert zelf ook een onderzoek uit en hoopt daarmee een deal te kunnen afsluiten met de Britse onderzoekers. Dit zou kunnen leiden tot een lagere boete.

Bron: Up in the sky

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF