Aanpak corruptie in Nederland komende jaren ‘flink zichtbaar’

Accountantskantoor EY heeft in zijn Global Fraud Survey 2016 gerapporteerd dat maar liefst 42% van de ruim 2800 ondervraagde senior executives van bedrijven uit 62 landen onethisch gedrag kunnen rechtvaardigen als hiermee financiële doelstellingen worden gehaald. Integriteit verliest hiermee belangrijk terrein en het OM is erop gebrand om dit terug te winnen.

Het strafrecht kan dit niet alleen en staat er ook niet alleen voor. De laatste jaren is er vanuit andere instanties dan het OM gelukkig ook meer aandacht voor corruptie.

Integriteit als bedrijfsbeleid dient de norm te zijn. Bedrijven dienen bereid te zijn hun fouten uit het verleden toe te geven en te herstellen. En wat betreft het OM is het niet integer als bedrijven of dienstverleners proberen om met alle juridische middelen fouten buiten het zicht van opsporingsinstanties te houden. Dat is niet integer, dat is een dun laagje beschaving. Het OM zal in ieder geval de komende jaren corruptie flink en zichtbaar aanpakken. Het nationale zelfbeeld kan hierdoor helaas nog wel een deukje oplopen.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF