Wrakingsverzoek in corruptiezaak douanier

Afgelopen maandag is de inhoudelijke behandeling van de zaak van douanier Gerrit G. begonnen. Gerrit G. wordt ervan verdacht zeker bij vier drugsladingen een faciliterende rol te hebben gespeeld. Het gaat om 300 kilo cocaïne, die onderschept is in december 2013, om 3.000 kilo in november 2014, 400 kilo in april 2015 en nog een lading in februari vorig jaar.

Twee andere verdachten in deze zaak, Dennis van den B. en André van der H. hebben maandagmiddag de rechtbank in Rotterdam gewraakt. Hun raadslieden gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de rechters omdat een verzoek om een teamleider van de politie te mogen horen werd afgewezen.

Het tweetal wordt er, samen met medeverdachte René F. en douanier Gerrit G., van verdacht grote hoeveelheden verdovende middelen het land te hebben binnengesmokkeld. Het gaat om ten minste 3400 kilo cocaïne en een grote partij hennep. De douanier zou met grote geldbedragen zijn omgekocht en de partijen hebben doorgelaten.

Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door manifesten in het douanesysteem op zijn naam te zetten, zodat hij verantwoordelijk werd voor de controle van containers waarin drugs waren verstopt. In april 2015 liep de douanier tegen de lamp bij de onderschepping van een partij van 400 kilo cocaïne uit Brazilië.

In tien zittingsdagen in de maand november tracht de rechtbank duidelijkheid te krijgen over hoe de smokkel en de vermeende omkoping van de douanier in elkaar heeft gezeten.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF