Vastgoedman Stroink vervolgd voor omkopen Google

Het Openbaar Ministerie gaat vastgoedondernemer Rudy Stroink, zijn echtgenote en twee rechtspersonen vervolgen voor het omkopen van een Amerikaanse directeur van Google. Met zijn vastgoedbedrijf TCN zou Stroink in de periode 2008-2010 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om een datacentrum van Google naar de Groningse Eemshaven te halen: een project van 600 miljoen euro. 
 

Aanleiding

De zaak kwam aan het licht nadat Google-directeur Simon Tusha schuld bekende voor een Amerikaanse rechtbank vanwege het niet afdragen van inkomstenbelasting over door hem ontvangen steekpenningen. Het gaat om een bedrag van 3,2 miljoen dollar aan steekpenningen die hij ontving van het Nederlandse TCN en het Britse Evolded IT voor de bouw van datacentra.

De betalingen van TCN aan Simon Tusha vonden beide plaats in de periode juli 2008 t/m maart 2010. Dit gebeurde via tussenpersonen en de Britse Maagdeneilanden. In die tijd was Stroink directeur en eigenaar van het vastgoedbedrijf. In 2012 ging het bedrijf failliet. 
 

Verdenking

Het OM verdenkt Stroink van omkoping, witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. 

Volgens het OM maakt Google-directeur Tusha deel uit van een criminele organisatie, samen met TCN en Stroink. Tusha staat in de VS terecht voor onder meer belastingfraude en het aannemen van steekpenningen. Hij heeft een bekentenis afgelegd, de rechter doet in januari 2017 uitspraak in zijn zaak.
 

Reactie Google

Google reageert als volgt op de beschuldigingen aan het adres van oud-directeur Tusha: 

We are the victim of the crimes that will be charged. Simon Tusha left the company 7 years ago and we have been fully supportive of the government’s investigation of this matter. We started the conversations about the current datacenter after Simon Tusha left. He was not involved.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF