Update schikking SBM met Braziliaanse autoriteiten

Begin september 2016 werd bekend dat de  schikking van ruim 250 miljoen euro die SBM Offshore in juli trof met de Braziliaanse autoriteiten, mogelijk op losse schroeven zou staan. Het bedrijf maakte toen bekend bekend dat de Vijfde Kamer van het Braziliaanse Openbaar Ministerie nader onderzoek eiste, alvorens de schikking kon worden goedgekeurd. De zaak is vervolgens doorverwezen naar een nieuwe openbaar aanklager. 

Afgelopen juli trof SBM een schikking met de Braziliaanse autoriteiten. Het betrof omkooppraktijken van de Braziliaanse agent van SBM in de jaren 1996-2012. De deal werd getekend door de Braziliaanse overheid, het staatsoliebedrijf Petrobras en het Openbaar Ministerie, op voorwaarde dat de Vijfde Kamer van dat ministerie die zich bezighoudt met de bestrijding van corruptie, ook akkoord zou gaan.

Dat blijkt in september dus toch niet het geval. De anticorruptiekamer had een aantal „technische” bezwaren ingebracht die opnieuw zouden moeten worden onderzocht. Voor bepaalde aspecten van de deal zou geen juridische basis zijn. Ook waren er vragen over mogelijke verdere vervolging van SBM in Brazilië.

De anticorruptiekamer blijft bij zijn standpunt en heeft de kwestie overgedragen aan de Hoge Raad van het Openbaar Ministerie (Conselho Institutional van het Ministério Público Federal), die de schikking opnieuw zal evalueren en beoordelen. Volgens de oliedienstverlener uit Schiedam valt er niet te zeggen wanneer de Hoge Raad met een uitspraak zal komen.

Lees hier het persbericht van SBM.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF