Uitspraak Hoge Raad zaak Hooijmaijers in december

De Hoge Raad heeft, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, deze week nog geen uitspraak gedaan in de zaak van oud-gedeputeerde Hooijmaijers. De uitspraak wordt nu op 6 december a.s. verwacht.

Hooijmaijers is op 7 april 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Het Openbaar Ministerie eiste 4 jaar.

Als gedeputeerde maakte Hooijmaijers in de periode 2005-2009 deel uit van het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland. Hij had de eindverantwoordelijkheid over de portefeuilles financiën en ruimtelijke ordening. In die hoedanigheid onderhield de verdachte zeer nauwe banden met ondernemers in de vastgoedsector. Eerder was Hooijmaijers wethouder en gemeenteraadslid in Amsterdam.

Na een anonieme tip deden op 31 maart 2010 de FIOD en de Rijksrecherche, vanwege een verdenking van ambtelijke omkoping, invallen bij Hooijmaijers thuis, bij zijn moeder, en bij zes bedrijven. Onder de bedrijven waren het Rotterdamse Fortress, dat in 2007 het vastgoedbedrijf IMCA van Erik de Vlieger overnam, en het Noord-Hollandse bouwbedrijf Van Erk. Het onderzoek richtte zich onder meer op betalingen van IMCA aan Hooijmaijers. Ten aanzien van het bouwproject Bloemendalerpolder in Muiden, zou in 2007 voor bijna 60.000 euro aan steekpenningen zijn betaald. Ook zou hij gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië hebben gekregen. Hooijmaijers had op eigen houtje het plan voor dit project gewijzigd, zodat op de oevers van de Vecht woningbouw kon worden gerealiseerd, nadat die oevers eerder met gemeenschapsgeld in hun natuurlijke staat waren hersteld.

Op het adres van zijn moeder stond een adviesbureau ingeschreven. Zijn vrouw was daar directeur en enig aandeelhouder van. 

In juni 2011 komt er een geheim contract boven water waarin staat dat de provincie voor 50 miljoen euro garant staat voor een bedrijventerrein in Berkhout. Daardoor worden er nog twee vastgoedbedrijven betrokken bij het grootschalige corruptieonderzoek naar Hooijmaijers. Het gaat om Zeeman Vastgoed uit Hoorn en de Ooms Averhorn Groep uit Scharwoude.

Lees hier het volledige dossier over de zaak. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF