Schikkingen in VS gaan Volkswagen meer dan $15 miljard kosten

Geschat wordt dat de schikking, die Volkswagen treft met 500.000 eigenaren van dieselmotoren alsmede de Amerikaanse autoriteiten, het bedrijf in totaal meer dan $ 15 miljard zal gaan kosten.

Dit bedrag is opgebouwd uit $10 miljard voor het terugkopen van zo’n 475.000 voertuigen en bijna $ 5 miljard voor de compensatie van overmatige uitstoot van dieselmotoren ($ 2,7 miljard) en het boosten van groene energie en de productie van zogenaamde zero-emission vehicles (ZEV), voertuigen waarvan de aandrijving geen schadelijke uitstoot veroorzaakt ($ 2 miljard).

Verwacht wordt dat met de schikking van de zaak met de Amerikaanse autoriteiten een bedrag van meer dan $ 500 miljoen gepaard zal gaan. 

Al met al komt het bedrag neer op meer dan $ 15 miljard. Eerder werd  dit bedrag nog geschat op $ 10 miljard. Afgelopen april heeft Volkswagen $ 18,2 miljard opzij gezet in verband met het schandaal.

Strafzaak

Deze schikking staat los van de strafzaak tegen Volkswagen. Op dit moment wordt in dat verband nog volop onderzoek gedaan. Sally Yates van de DoJ zei daarover tijdens een persconferentie het volgende:  

"The settlements do not address any potential criminal liability, although I can assure you that our criminal investigation is active and ongoing.”

Achtergrond

Op 18 september werd er een onderzoek gepubliceerd van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB). Daaruit bleek dat Volkswagen de strenge milieueisen die zijn opgenomen in de Clean Air Act met zijn dieselmotoren ontloopt. Volgens het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uit. 

Begin november bleek uit onderzoek van Volkswagen zelf dat er ook is gerommeld met de meting van koolstofdioxide (CO2) bij zowel diesels als benzineauto's. 

Bron: Reuters

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF