Schikking Volkswagen in VS voorlopig goedgekeurd

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft de in juni aangekondigde schikking van Volkswagen voorlopig goedgekeurd. Deze schikking houdt onder meer in dat Volkswagen zo'n 500.000 eigenaren van dieselmotoren zal aanbieden hun voertuigen terug te kopen. Met deze schikking gaat een bedrag gepaard van $10 miljard. 

Daarnaast zal Volkswagen compenseren voor de overmatige uitstoot van dieselmotoren ($ 2,7 miljard) en het boosten van groene energie en de productie van zogenaamde zero-emission vehicles (ZEV), voertuigen waarvan de aandrijving geen schadelijke uitstoot veroorzaakt ($ 2 miljard).

Het gaat echter om voorlopige goedkeuring. Er moet nog finaal akkoord komen op de schikking.

Strafzaak

Deze schikking staat los van de strafzaak tegen Volkswagen. Op dit moment wordt in dat verband nog volop onderzoek gedaan. Sally Yates van de DoJ zei daarover tijdens een persconferentie het volgende:  

"The settlements do not address any potential criminal liability, although I can assure you that our criminal investigation is active and ongoing.”

Achtergrond

Op 18 september werd er een onderzoek gepubliceerd van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB). Daaruit bleek dat Volkswagen de strenge milieueisen die zijn opgenomen in de Clean Air Act met zijn dieselmotoren ontloopt. Volgens het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uit. 

Begin november bleek uit onderzoek van Volkswagen zelf dat er ook is gerommeld met de meting van koolstofdioxide (CO2) bij zowel diesels als benzineauto's. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF