Schikking SBM Offshore met Braziliaanse autoriteiten op losse schroeven

De schikking van ruim 270 miljoen dollar (250 miljoen euro) die SBM Offshore in juli trof met de Braziliaanse autoriteiten, staat op losse schroeven. Vrijdagochtend maakte SBM bekend dat de Vijfde Kamer van het Braziliaanse Openbaar Ministerie nader onderzoek eist, alvorens de schikking kan worden goedgekeurd. De zaak is doorverwezen naar een nieuwe openbaar aanklager. 

Afgelopen juli trof SBM een schikking met de Braziliaanse autoriteiten. Het betrof omkooppraktijken van de Braziliaanse agent van SBM in de jaren 1996-2012. De deal werd getekend door de Braziliaanse overheid, het staatsoliebedrijf Petrobras en het Openbaar Ministerie, op voorwaarde dat de Vijfde Kamer van dat ministerie die zich bezighoudt met de bestrijding van corruptie, ook akkoord zou gaan.

Dat blijkt nu niet het geval. De anticorruptiekamer heeft een aantal „technische” bezwaren ingebracht die opnieuw zouden moeten worden onderzocht. Voor bepaalde aspecten van de deal zou geen juridische basis zijn. Ook zijn er vragen over mogelijke verdere vervolging van SBM in Brazilië.

"Het is wel verrassend want de Vijfde Kamer is onderdeel van het ministerie dat de schikkingsovereenkomst heeft goedgekeurd", aldus de marktvorser die er verder op wees dat hoewel SBM Offshore het grootste slachtoffer is van de beslissing, ook het Braziliaanse ministerie van Transparantie en Petrobras er baat bij hebben dat er een akkoord wordt gesloten. 

Met de schikking, die SBM Offshore kon de Schiedamse oliedienstverlener weer vooruit kijken en kwam men weer in de positie om mee te dingen naar opdrachten van het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras. 

"Nu is de hele overeenkomst in gevaar en wordt het bedrijf weer gehinderd, omdat er geen zicht is op welke aanpassingen nodig zijn, wat het schikkingsbedrag nu wordt en vooral hoe lang het zal duren. Maar ook of SBM nog opdrachten binnen kan halen in Brazilië", zei Mulder die een koopadvies heeft op het aandeel.

Het Schiedamse bedrijf heeft jarenlang via tussenpersonen ambtenaren betaald om zo orders binnen te slepen bij het staatsoliebedrijf Petrobras, werd eerder al bij de in Nederland via een schikking afgekochte rechtszaak duidelijk.

Ook hier trof het beursconcern in 2014 al een megaschikking ter waarde van zo'n 190 miljoen euro met het Openbaar Ministerie om van vervolging af te zijn, een affaire waarin SBM naast Brazilië ook in landen als Equatoriaal-Guinea en Angola over de schreef ging. Dit betrof smeergeldbetalingen tot 2011. Veruit het grootste deel daarvan vond wel in Brazilië plaats.

In het nu afgeblazen Brazilië-akkoord zou SBM de betalingen in verschillende termijnen verrichten. Tevens moest het bedrijf afzien van bepaalde prestatiebonussen bij lopende projecten.

Hiermee lag de weg naar zaken doen in het land weer open. De schikking gold als belangrijke afsluiting voor SBM in de fraudeaffaire die in 2014 aan het licht kwam.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF