SBM Offshore schikt in Brazilië

SBM Offshore heeft op 15 juli een schikking getroffen met de Braziliaanse autoriteiten voor een omvangrijke omkopingszaak die speelde tussen 1996 en 2012. De zaak draait om een schandaal rond het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras waar SBM al jaren in is verwikkeld. Via een tussenpersoon kocht SBM Offshore tot 2011 personeel van Petrobras om in ruil voor lucratieve opdrachten.

De bouwer van grote productieschepen voor de olie- en gaswinning betaalt een bedrag van $162,8 miljoen en voorkomt daarmee strafrechtelijke vervolging voor deze kwestie. Van dit bedrag gaat $149,2 miljoen naar Petrobras. De rest gaat naar de Braziliaanse autoriteiten. Het bedrijf zette eerder een bedrag van $245 miljoen opzij in verband met deze zaak.

Met de schikking ziet SBM bovendien af van 95% van prestatiebonussen die met twee productie- en opslagschepen in de periode tot en met 2030 in Brazilië kunnen worden behaald. Dit vertegenwoordigt momenteel een waarde van $112 miljoen.

Door de schikking kunnen SBM Offshore en Petrobras weer zaken met elkaar doen. Petrobas is één van de belangrijkste klanten van SBM. 

Eerdere schikkingen

Eerder dit jaar heeft SBM voor de olie- en gaswinning al voor $120.000 strafvervolging afgekocht van de huidige CEO Bruno Chabas en van commissaris Sietze Hepkema. Volgens de openbaar aanklager in Rio de Janeiro waren zij niet betrokken bij de omkoping, maar hebben ze er wel weet van gehad. 

SBM schikte in november 2014 met het Nederlandse Openbaar Ministerie waarbij SBM $240 miljoen betaalde in verband met ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië in de periode van 2007 t/m 2011. 

Bekijk hier het volledige SBM-dossier. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF